Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
10 octobre 2009

Boc: Partidului Socialiştilor Europeni nu conduce Guvernul României

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, după ce PES i-a cerut lui Traian Băsescu să nominalizeze un social-democrat pentru funcţia de comisar european, că Guvernul României nu este condus de socialiştii europeni şi că "cât de curând" preşedintelui CE îi va fi trimisă o propunere pentru Executivul UE
"Guvernul nu a primit niciun fel de scrisoare de la nimeni", a spus Boc, comentând declaraţia europarlamentarului PSD Victor Boştinaru, care afirmase pentru MEDIAFAX că preşedintele CE Jose Manuel Barroso i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu, printr-o comunicare oficială, solicitarea de a face "alte trei nominalizări" pentru postul de comisar european.
Boc a ţinut să răspundă şi solicitării Partidului Socialiştilor Europeni, care făcut, sâmbătă, un apel la preşedintele Traian Băsescu "să lase orgoliile şi să acţioneze în interesul românesc şi european prin nominalizarea, pentru poziţia de comisar european, a unui candidat social-democrat". "Guvernul României nu este condus de Partidul Socialiştilor Europeni", a spus premierul Boc.
El a anunţat că Guvernul României, în colaborare cu Preşedinţia, va face, "instituţional, propunere preşedintelui Barosso, pentru comisarul european, în urma discuţiei din Guvern şi a acordului preşedintelui României, potrivit legii".
Întrebat când va face Executivul această propunere, premierul Boc a răspuns: "Cât de curând".
"PES face apel la Preşedintele României să lase orgoliile deoparte şi să acţioneze în interesul românesc şi european prin nominalizarea, pentru poziţia de comisar european, a unui candidat social-democrat de top, cu o foarte bună reputaţie la nivel european, asigurând astfel o aprobare liniştită în Parlamentul European", se arată într-un comunicat al Partidului Socialiştilor Europeni remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.
Liderul Partidului Socialiştilor Europeni, Poul Nyrup Rasmussen a făcut sâmbătă, o declaraţie privind recentele dezvoltări de pe scena politică românească, "după forţarea ieşirii de la guvernare a PSD", potrivit comunicatului.
"Ceea ce a făcut Preşedintele României legat de situaţia guvernamentală din această ţară este un pas în detrimentul intereselor româneşti şi europene. Aceasta este singura calificare posibilă a forţării ieşirii de la guvernare a unui partener major într-un moment de criză când românii au mai multă nevoie ca oricând de sprijin bipartizan pentru luarea măsurilor adecvate în vederea depăşirii dificultăţilor economice şi sociale. Este de asemenea un gest uimitor în ajunul alegerilor prezidenţiale şi al negocierilor pentru poziţia de comisar european", susţine Rasmussen, citat în comunicat.
PES susţine că Executivul UE are nevoie de sprijinul socialiştilor şi democraţilor europeni pentru a-şi vedea proiectele aprobate de către Parlamentul European.
"Executivul UE trebuie să fie bipartizan şi să reflecte structura PE, având în componenţa sa mai mulţi comisari social-democraţi de top. PES consideră că România - unde PSD a câştigat alegerile europene- trebuie să propună un candidat social-democrat pentru un portofoliu CE", se menţionează în comunicat.
Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, că preşedintele CE Jose Manuel Barroso i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu, printr-o comunicare oficială, solicitarea de a face "alte trei nominalizări" pentru postul de comisar european.
Boştinaru a precizat că României nu i s-a transmis explicit faptul că nu va primi portofoliul Agriculturii, însă din solicitare reiese acest lucru.
Europarlamentarul PSD a susţinut că Băsescu este la curent cu solicitarea preşedintelui CE şi că Executivul UE ar fi exprimat totodată şi "profunda dezamăgire" în legătură cu modul în care Traian Băsescu a negociat problema postului de comisar european.
"Şansele pentru portofoliul Agriculturii s-au redus destul de mult, însă se negociază în continuare", au declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, surse politice, care au susţinut că Agricultura nu ar fi totuşi scoasă din cărţi.
Aceleaşi surse au declarat pentru MEDIAFAX că o solicitare pentru trei nominalizări ar fi fost transmisă şi ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, cu ocazia întâlnirii acestuia cu Barroso, Adunarea Generală ONU de la New York, dar şi preşedintelui Băsescu, la summitul informal de la Bruxelles pentru pregătirea reuniunii G20 de la Pittsburg. Sursele citate au susţinut că solicitarea viza trei nominalizări, de coloraturi politice diferite şi că acestea nu au fost încă trimise.
Potrivit unor surse oficiale, explicaţia pentru reţinerea în a acorda României portofoliul Agriculturii este legată de proasta gestionare a fondurilor pe agricultură, de corupţie, dar şi de faptul că acest post ar putea fi acordat Irlandei, pentru adoptarea Tratatului de la Lisabona.
De altfel, potrivit surselor citate, faptul că Bruxellesul este nemulţumit de modul în care Bucureştiul a gestionat problema fondurilor europene pentru agricultură, dar şi problema corupţiei vor fi un obstacol în încercările României de a obţine un portofoliu legat de gestionarea de bani. Printre variantele de portofolii care presupuneau gestionarea de fonduri şi care au fost vehiculate sau dorite la Bucureşti s-au numărat agricultura, dezvoltarea regională şi chiar transporturile.
Totodată, surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că o variantă care este în continuare posibilă este portofoliul extinderii, domeniu care, deşi nu beneficiază de fonduri foarte mari, aduce influenţă în Comisie, dar presupune în acelaşi timp şi gestionarea unor probleme delicate. Din această perspectivă, susţin sursele citate, portofoliul extinderii trebuie tratat ca unul politic, iar obţinerea lui presupune, din nou, un joc complex din partea Bucureştiului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu câteva luni, la TVR1, că România va încerca să obţină portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană, iar în acest scop şi-a mobilizat "toţi prietenii", menţionând că Bucureştiul a lansat deocamdată o singură variantă, dar există şi alternativă.
Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PDL, declara, la sfârşitul lunii septembrie, pentru MEDIAFAX, că România îşi păstrează opţiunea pentru comisarul european pe Agricultură, dar şi că au apărut discuţii şi privind un alt portofoliu, anume cel pentru Extindere.
Liderii coaliţiei aprobaseră nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru portofoliul Agriculturii, însă aceasta nu a fost oficializată de Guvern, iar structura coaliţiei de guvernare s-a schimbat odată cu retragerea PSD din Executiv.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité