Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
21 novembre 2009

AFP/Alegerile de duminică, cruciale într-o ţară aflată în recesiune şi o criză politică acută

Alegerile prezidenţiale de duminică din România reprezintă "un scrutin crucial pentru o ţară căzută în recesiune şi minată de o criză politică acută de la căderea guvernului, la jumătatea lunii octombrie", comentează AFP. (VARIANTA MEDIAFAX)
Într-un material dedicat alegerilor prezidenţiale din România, AFP afirmă că una dintre principalele provocări ale viitorului preşedinte român va fi reinstaurarea stabilităţii politice, în vederea obţinerii celei de-a treia tranşe dintr-un ajutor de 20 de miliarde de euro acordat de FMI, UE şi Banca Mondială.
Agenţia France Presse afirmă că sondajele îi indică drept favoriţi pe preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, şi pe liderul PSD, Mircea Geoană, în condiţiile în care mulţi români se declară "deziluzionaţi" de politică, iar participarea la vot ar putea fi de sub 50 la sută.
Pentru a mobiliza electoratul, Geoană şi Băsescu, ambii foşti membri ai regimului comunist, mizează pe diferenţele de stil, comentează AFP. Traian Băsescu se prezintă drept un "luptător" pregătit să se bată cu adversarii săi din PSD şi se laudă că a determinat intrarea ţării în UE şi că a fost primul care a condamnat oficial crimele comunismului. "Calul său de bătaie: ?modernizarea? statului, care, consideră el, trece în principal prin reducerea numărului de parlamentari", adaugă France Presse.
"În timpul primului său mandat, Băsescu a avut iniţiative bune, dar nu şi o strategie de a le aplica. Trebuie să ne întrebăm de ce a fost complet izolat pe scena politică", a declarat, pentru AFP, analistul Cristian Ghinea.
La rândul său, Mircea Geoană, fost ministru de Externe în perioada 2000 - 2004, se prezintă drept "un om al dialogului", capabil să "reinstaureze unitatea României", ameninţată, spune el, de adversarul său. Pentru a-şi consolida această imagine, el n-a ezitat, la singura dezbatere între candidaţi, să le ofere buchete de trandafiri roşii soţiilor rivalilor săi, Traian Băsescu şi Crin Antonescu, comentează AFP.
"Trebuie să avem un plan anticriză viguros în şase - 12 luni, lansând, de exemplu, un mare proiect de construire de către stat a unor locuinţe sociale pentru cuplurile tinere", a spus Geoană pentru AFP.
Analistul politic Daniel Barbu consideră însă că Geoană "face propuneri care nu pot fi realizate din punct de vedere financiar".

(VARIANTA AGERPRES) Peste 18 milioane de români sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani, un scrutin crucial pentru această ţară scufundată în recesiune şi slăbită de o criză politică acută de la căderea guvernului, la jumătatea lunii octombrie, potrivit AFP.

Doisprezece candidaţi, toţi bărbaţi, se înfruntă în aceste prime alegeri prezidenţiale de la intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007. Câştigătorul va fi cunoscut abia după al doilea tur de scrutin, la 6 decembrie.

Potrivit sondajelor, favoriţii sunt preşedintele de centru-dreapta al cărui mandat ia sfârşit, Traian Băsescu, şi actualul preşedinte social-democrat (PSD) al Senatului, Mircea Geoana. Amândoi sunt cotaţi cu 30 - 32% din voturi la primul tur, devansându-l cu mult pe liberalul Crin Antonescu, menţionează France Presse.

Dat fiind că mulţi români se declară decepţionaţi de politică, la 20 de ani de la căderea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, participarea la vot ar putea să fie mai mică de  50%. Pentru a mobiliza electoratul, Geoană şi Basescu, amândoi foşti membri ai partidului comunist, mizează pe diferenţele lor de stil. Traian Băsescu se descrie ca un 'luptător' gata să se înfrunte cu adversarii săi din PSD, pe care îi acuză că vor să-şi servească interesele lor afaceriste, şi se laudă că el este cel care a contribuit la intrarea României în UE şi că este primul care a condamnat oficial crimele comunismului. Subiectul său favorit este 'modernizarea statului, care trece mai ales, potrivit lui, prin reducerea numărului de parlamentari.

'În timpul primului său mandat, Băsescu a avut iniţiative bune, dar nu şi o strategie pentru a le pune în aplicare. Ar trebui să se întrebe de ce este complet izolat' pe scena politică, declara pentru AFP analistul Cristian Ghinea.

Mircea Geoana, fost ministru de externe în anii 2000 - 2004, se prezintă ca un 'om al dialogului', capabil să 'restabilească unitatea României', distrusă - după cum spune el - de adversarul său. Pentru a întări această imagine, nu a ezitat, cu ocazia unei dezbateri între candidaţi, vineri seară, să ofere un buchet de trandafiri roşii soţiilor rivalilor săi, Traian Băsescu şi Crin Antonescu.

'Trebuie să avem un plan viguros anticriză pe 6 -  12 luni, lansând, de exemplu, un mare proiect de construcţie de locuinţe sociale pentru tinerii căsătoriţi', a explicat Geoană pentru AFP. Dar, potrivit analistului politic Daniel Barbu, candidatul PSD 'face propuneri nerealizabile din punct de vedere financiar'.

Una dintre primele provocări ale viitorului preşedinte va fi restabilirea stabilităţii politice necesare deblocării celei de-a treia tranşe din împrumutul de 20 de miliarde de euro acordat de Fondul Monetar Internaţional, UE şi Banca Mondială. Acordarea acestei tranşe este condiţionată de formarea unui nou guvern care să înlocuiască executivul destituit al lui Emil Boc.

Douăzeci de ONG-uri vor supraveghea duminică desfăşurarea scrutinului, menţionează AFP, adăugând că vor fi supravegheate cu mare atenţie birourile de vot 'special' instalate în gări sau spitale pentru persoanele care se află prea departe de domiciliu.

'Deşi au fost luate măsuri care să prevină votul multiplu, precum instalarea de camere de supraveghere, există îngrijorarea că asemenea nereguli se vor produce totuşi', relevă un raport al misiunii OSCE trimise la  Bucureşti.

AFP/Plus de 18 millions de Roumains sont appelés dimanche a élire leur président pour les cinq ans a venir, un scrutin crucial pour ce pays plongé dans la récession et miné par une crise politique aigüe depuis la chute du gouvernement mi-octobre. Douze candidats, tous des hommes, s'affrontent pour cette premiere élection présidentielle depuis l'entrée de la Roumanie dans l'Union européenne en 2007.

Le gagnant ne devrait etre connu qu'a l'issue du deuxieme tour, le 6 décembre. Deux hommes sont donnés favoris par les sondages: le président sortant de centre-droit Traian Basescu et l'actuel président social-démocrate (PSD) du Sénat, Mircea Geoana.

Tous deux sont crédités de 30 a 32% des voix au premier tour, loin devant le libéral Crin Antonescu.

Alors que de nombreux Roumains se disent "désenchantés" par la politique, 20 ans apres la chute du dictateur communiste Nicolae Ceausescu, la participation pourrait etre inférieure a 50%.

Pour mobiliser l'électorat, MM. Geoana et Basescu, tous deux quinquagénaires et ancien membres du régime communiste, misent sur leurs différences de style.

Traian Basescu se décrit comme un "lutteur" pret a ferrailler avec ses adversaires du PSD qu'il accuse de vouloir servir leurs intérets affairistes. Il se targue d'avoir fait entrer le pays dans l'UE et d'avoir été le premier a condamner officiellement les crimes du communisme. Son cheval de bataille: "la modernisation" de l'Etat qui passe notamment, selon lui, par la réduction du nombre de parlementaires.

"Durant son premier mandat, Basescu a eu de bonnes initiatives, mais pas de stratégie pour les mettre en oeuvre. Il devrait se demander pourquoi il s'est retrouvé completement isolé" sur la scene politique, déclarait a l'AFP l'analyste Cristian Ghinea.

Face a lui, Mircea Geoana, ex-ministre des Affaires étrangeres de 2000 a 2004, se présente comme "un homme de dialogue" capable de "restaurer l'unité de la Roumanie" mise a mal, selon lui, par son adversaire. Pour renforcer cette image, il n'a pas hésité lors du seul débat entre les candidats, vendredi soir, a offrir un bouquet de roses rouges aux épouses de ses rivaux Traian Basescu et Crin Antonescu.

"Nous devrions avoir un vigoureux plan anti crise de six a 12 mois en lançant par exemple un grand projet de construction par l'Etat de logements sociaux pour les jeunes couples", expliquait a l'AFP M. Geoana. Mais pour l'analyste politique Daniel Barbu, le candidat du PSD "fait des propositions irréalisables financierement". Or, un des premiers défis du prochain président sera de rétablir la stabilité politique afin d'obtenir une troisieme tranche d'une aide de 20 milliards d'euros accordée par le Fonds monétaire international, l'UE et la Banque mondiale.

Le versement est notamment conditionné a la formation d'un nouveau gouvernement pour remplacer l'exécutif déchu d'Emil Boc. Dimanche, une vingtaine d'ONG devraient observer le déroulement du scrutin. Les bureaux de vote "spéciaux" mis en place dans les gares ou hôpitaux pour les personnes qui seraient trop loin de leur domicile feront l'objet de toute leur attention. "Bien que des mesures aient été prises contre le vote multiple, dont l'installation de caméras de surveillance, des interlocuteurs se sont inquiétés que de telles irrégularités se produisent malgré tout", note un rapport de la mission de l'OSCE envoyée a Bucarest. )

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité