Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
25 novembre 2009

L'Humanite: Românii s-au săturat de Băsescu, susţine Ilie Sârbu

După cinci ani, românii s-au săturat de politica lui Traian Băsescu, a afirmat într-un interviu acordat cotidianului comunist francez L'Humanite fostul ministru al Agriculturii Ilie Sârbu, al cărui partid a trântit uşa guvernului de coaliţie dintre democrat-liberali (Partidul Democrat-Liberal, PD-L) şi social-democraţi (Partidul Social Democrat, PSD), la începutul lunii octombrie.
''Stilul autoritar al lui Băsescu a dus la o blocare a instituţiilor aşa cum ilustrează criza politică actuală şi faptul că România nu mai are guvern de mai bine de o lună. El vrea întotdeauna să-şi impună punctul de vedere fără a avea loc o dezbatere, provocând numeroase conflicte cu parlamentul, guvernul şi multe alte instituţii'', a spus Sârbu.
Comentând rezultatele alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie, fostul oficial român a precizat că, pe de altă parte, formaţiunea sa, PSD, a depus o reclamaţie pe lângă autorităţile statului deoarece, în opinia sa, numeroase fraude au pătat scrutinul de duminică. ''Fără aceste fraude, Mircea Geoană l-ar fi devansat fără îndoială pe preşedintele care îşi încheie mandatul'', consideră Sârbu.
Întrebat dacă actuala criză economică a influenţat votul, Sârbu a răspuns afirmativ, apreciind că Geoană a profitat de propunerile economice şi sociale ale PSD pentru a înfrunta această criză. Drept argument, fostul ministru al Agriculturii a invocat prezenţa PSD în guvernul de coaliţie cu PD-L, care pledează în favoarea formaţiunii sale.
''Am încercat să instituim măsuri sociale şi am fost împotriva reducerilor bugetare. De exemplu, când am părăsit ministerul pe care l-am condus, negociam pentru dezvoltarea agriculturii şi acordarea de asistenţă fermierilor. Astăzi, totul a fost blocat'', a declarat Sârbu, precizând că, ''pe de altă parte, criza politică, de care se face răspunzător preşedintele, a agravat şi mai mult criza economică''.
Solicitat să se pronunţe asupra celui de-al doilea tur de scrutin legat de elementul care ar putea face diferenţa, Sârbu crede că Mircea Geoană beneficiază de un avantaj politic, deoarece există o coaliţie în parlament ce grupează 65% din aleşii PSD, PNL, UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) şi independenţi.
''Dacă aceste partide sunt consecvente, această alianţă se va materializa într-un transfer al voturilor în favoarea noastră, la 6 decembrie. Nu cred că liberalii ne vor abandona în ultimul moment având în vedere că în cursul campaniei ei au denunţat politica lui Băsescu'', a explicat Sârbu pentru l'Humanite.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité