Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
19 décembre 2009

Doi angajaţi ai SRR, suspendaţi în cazul "secvenţei pirat" în care era ironizat Traian Băsescu

Doi angajaţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune au fost suspendaţi din funcţii, fiindu-le interzis accesul în sediul Radioului Public, din cauza "secvenţei pirat", în care era ironizat Traian Băsescu, inserată "fraudulos" într-o emisiune difuzată pe 6 decembrie, pe Radio România Actualităţi.

      Anunţul a fost făcut vineri, de către Teodora Stanciu, preşedintele Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România (AZIR), în cadrul unei dezbateri cu tema "Comportamente jurnalistice în perioada alegerilor prezidenţiale. Cazul SRR", organizată de AZIR şi Grupul pentru Dialog Social (GDS).

      Pe 6 decembrie 2009, în cadrul emisiunii "Iarba verde de acasă", realizată de Gheorghe Verman şi difuzată pe postul Radio România Actualităţi, a fost intercalată, în jurul orei 6.14, o secvenţă sonoră piratată, în care candidatul PDL la Preşedinţie, Traian Băsescu, era ironizat.

      Teodora Stanciu a precizat că doi regizori tehnici ai SRR au fost sancţionaţi înainte ca o comisie de anchetă să dea vreun rezultat în acest caz, celor doi fiindu-le interzis, de o săptămână, accesul în sediul Radioului Public.

     "Maria Ţoghină (preşedintele-director general al SRR, nr.) a declarat că spotul nu ar fi putut fi difuzat la radio fără implicarea cuiva din redacţie, astfel directorul tehnic şi cel editorial riscă demiterea. Nu s-a întâmplat aşa. Sancţiunea au primit-o doi ?prăpădiţi? de regizori tehnici, care lucrau întâmplător la această oră în cabină. Ei se numesc Nicu Tănase şi Florin Ielcean. Celor doi li s-a interzis intrarea în Radiodifuziune. Au întrebat în baza cărui ordin nu îşi pot exercita drepturile la muncă, ofiţerul de serviciu răspunzând că nu le poate arăta acest ordin. Ei stau de o săptămână acasă. Comisia face această anchetă. Nu ştiu din cine este alcătuită (comisia, nr.), nu ni se spune", a precizat Stanciu.

      De asemenea, ea a citit din Regulamentul intern al SRR, conform căruia "sancţiunile disciplinare se aplică numai după cercetarea prealabilă a faptei ce constituie abatere, ascultarea salariatului în cauză şi verificarea probelor aduse de acesta în apărarea sa de către persoana sau comisia însărcinată în acest sens". În plus, Teodora Stanciu a susţinut că Maria Ţoghină a încălcat regulamentul intern al SRR şi a avut o atitudine "discreţionară".

      Ea a mai menţionat că va face o solicitare către Comisiile parlamentare de Cultură în acest caz.

      Prezent la dezbatere, Andrei Alexandru, membru în Consiliul de Administraţie al SRR, a spus că, în şedinţa de pe 6 decembrie, CA-ul Radioului Public s-a opus propunerii Mariei Ţoghină de sancţionare a angajaţilor în lipsa unei anchete, decizia de suspendare a celor doi aparţinând preşedintelui-director general al Radioului Public.

      "Toţi membrii Consiliului de Administraţie, în afară de doamna Maria Ţoghină, am fost de acord că nu trebuie suspendate mai multe persoane, ci să beneficieze toţi angajaţii SRR de prezumţia de nevinovăţie. Dar doamna director general a avut dreptate, face parte din atribuiţiile ei în calitate de director general să suspende pe cine consideră, asumându-şi răspunderea în faţa legii pentru această măsură şi, prin urmare, domnia sa a suspendat mai multe persoane cu funcţie de conducere. (...) Dânsa şi le-a asumat (suspendările, n.r.) din motive de prudenţă sau ca să demonstreze că s-a luat o măsură foarte drastică, ca să nu se mai repete în viitor", a precizat Andrei Alexandru.

      De asemenea, el a spus că în primă fază au fost suspendate trei-patru persoane "cu funcţii de conducere", în afara celor doi regizori tehnici de emisie, ulterior revenindu-se asupra deciziei.

      Unii dintre angajaţii Radioului Public prezenţi la dezbatere au declarat că, din comisia care anchetează cazul "secvenţei pirat", face parte şi şeful departamentului de care aparţine emisiunea în care a fost difuzată înregistrarea.

      Andrei Alexandru nu a comentat această informaţie, precizând că  CA va primi un raport al comisiei de anchetă, dar şi un raport al Inspectoratului General al Poliţiei Române, care a declanşat cercetări, prin Serviciul Criminalitate Informatică, pe baza căruia vor fi luate deciziile de sancţionare ulterioare.

      "Comisia va termina ancheta care va fi făcută ca la carte, cu rezultate inatacabile, şi imediat ce vom ajunge la nişte concluzii le vom da publicităţii pentru că este în interesul radioului să arate că a fost un accident", a mai spus Andrei Alexandru.

      Pe de altă parte, contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Radioului Public au declarat că managementul SRR îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii sau declaraţii care ar putea împiedica bunul mers al investigaţiilor demarate în acest caz.

      "Managementul SRR a demarat toate procedurile legale pentru identificarea cauzelor incidentului şi a celor responsabili de producerea acestuia. Până la încheierea cercetărilor, care se desfăşoară conform procedurilor legale, managementul SRR îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii sau declaraţii care ar putea împiedica bunul mers al investigaţiilor ce se desfăşoară atât în interiorul SRR, cât şi de către specialiştii IGPR - Secţia Combaterea Criminalităţii Informatice", au declarat reprezentanţii SRR.

      Pe postul Radio România Actualităţi a fost difuzat, pe 6 decembrie, de la ora 6.14, un spot însoţit de comentariile realizatorului emisiunii "Iarba Verde de acasă", Gheorghe Verman". În spot se regăsesc afirmaţii făcute de o voce care o imită pe cea a lui Traian Băsescu, candidatul PDL la Preşedinţie, şi care spune printre altele, "Ho, ho, ho... am ţepuit, am păcălit" şi "În maxim cinci minute de la vot, voi demisiona din funcţie".

      Pe de altă parte, preşedintele-director general al SRR, Maria Ţoghină, a transmis, în aceeaşi zi, o scrisoare către Traian Băsescu, în care preciza că apariţia acestui clip de campanie ar putea fi explicat printr-un "atac informatic extern în emisia postului".

      Maria Ţoghină a mai spus că "acel colaj apărut pe post conţine fragmente din discursurile susţinute de Traian Băsescu, montate pe un fond muzical de manele, în care îi este prejudiciată imaginea". În plus, colajul intercalat, care se repeta de trei ori pe parcursul emisiunii, avea o durată de 5 minute, secvenţa difuzată fiind de 50 de secunde. "Nu excludem posibilitatea unui atac informatic extern la adresa sistemului de emisie al SRR", se mai arăta în scrisoare.

      Şefa SRR menţiona că "regizorii tehnici responsabili cu emisia postului RRA au sesizat aceste neconcordanţe şi au intervenit, oprind emisia difuzată prin sistemul informatic de emisie al postului şi reorientându-se spre înregistrarea de rezervă a emisiunii, aflată pe un CD martor".

      "Precizăm că înregistrarea originală a emisiunii încărcată  în sistemul informatic de emisie nu conţinea acele secvenţe sonore şi putem proba cu CD-ul martor aflat în emisia. În urma acestei situaţii, conducerea SRR a demarat o anchetă în rândul tuturor factorilor implicaţi şi responsabili în realizarea şi difuzarea acestei emisiuni precum şi a celor care gestionează sistemul informatic de emisie", a mai afirmat Maria Ţoghină.

      În scrisoare se preciza că SRR va solicita sprijinul organelor abilitate pentru anchetarea acestui caz, pe care îl consideră "un sabotaj la adresa postului public de radio".

      "Comitetul Director al SRR s-a întrunit în şedinţă extraordinară  pentru a analiza această situaţie şi a dispus deja primele măsuri. SRR vă asigură că îşi respectă în mod constant statutul său de post public şi aplică toate reglementările legate de campania electorală, precum şi cele prevăzute în legea de funcţionare a SRR", se mai arăta în scrisoarea semnată de Maria Ţoghină.

      Totodată, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, pe 6 decembrie, să someze public Radio România Actualităţi (RRA), pentru că  a difuzat această înregistrare electorală, în dimineaţa zilei celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, fapt interzis de legislaţia audiovizuală.

      În urma monitorizării CNA, "s-a constatat că, duminică, la ora 6.14, a fost transmis următorul spot însoţit de comentariile realizatorului emisiunii ?Iarba Verde de acasă?, Gheorghe Verman". "În spot se găsesc afirmaţii făcute de o voce care o imită pe cea a lui Traian Băsescu" şi care spune, printre altele, "Ho, ho, ho... am ţepuit, am păcălit" şi "În maxim cinci minute de la vot, voi demisiona din funcţie". Mai precis, spotul a fost, potrivit reprezentanţilor postului de radio, un atac informatic, fiind difuzat peste vocea realizatorului emisiunii "Iarba Verde de acasă".

      CNA a decis somarea postului Radio România Actualităţi pentru nerespectarea articolului 8 din Decizia CNA nr. 853/2009, potrivit căruia "Cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi".

      Ca urmare a acestui incident, care, potrivit Radioului Public, a constat în "introducerea frauduloasă a unei secvenţe pirat cu caracter electoral într-o emisiune difuzată pe postul Radio România Actualităţi", managementul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) a luat o serie de măsuri, printre care şi sesizarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, "care a declanşat cercetările în cauză prin Serviciul Criminalitate Informatică".

      "Au fost convocaţi în regim de urgenţă toţi factorii responsabili şi s-a dispus constituirea unei comisii de anchetă, care şi-a început activitatea în chiar după-amiaza zilei de 6 decembrie", se arăta într-un comunicat remis MEDIAFAX, de SRR, în 9 decembrie.

      SRR a precizat atunci că au fost efectuate şi primele audieri pentru a reface traseul materialului difuzat, de la realizare, prelucrare tehnică  şi până la intrarea pe post.

      "S-au cercetat staţiile de lucru de pe care s-a produs intervenţia neautorizată  asupra materialului şi s-au ridicat şi sigilat echipamente IT din spaţii tehnice aparţinând serviciului public de radio", se mai spunea în comunicat.

      Totodată, Radioul Public a precizat că, "pe baza constatărilor comisiei de anchetă, în ziua de 8 decembrie, s-a dispus crearea unei comisii de cercetare disciplinară a acestei grave abateri".

      "Cele două comisii vor continua cercetările pentru a identifica responsabilităţi, persoane implicate şi sancţiuni disciplinare ce urmează a fi aplicate. În paralel, şi fără legătură cu activitatea celor două comisii, se desfăşoară, de către instituţiile abilitate ale statului, cercetarea penală", mai spunea SRR.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité