Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
9 décembre 2009

Caramitru: Societatea este confiscată în România

Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, a afirmat, joi, la o dezbatere organizată de GDS, că nu ştie cum se poate schimba ceva în România, pentru că societatea este 'confiscată'.
'Am ajuns într-o situaţie în care mi-e ruşine că am participat la devenirea societăţii de azi', a declarat Ion Caramitru.
El consideră că apariţia legii privind certificatele de revoluţionar a fost o lovitură de graţie dată celor care aveau dreptul să ridice o problemă morală, cărora li s-a închis gura cu privilegii, precum şi o uşă deschisă pentru oportunişti.
Referindu-se la evenimentele din 1989, Caramitru a mărturisit că a sperat în schimbare cu toată fiinţa sa.
'Tot ce s-a întâmplat atunci a fost că am ieşit, după ce ani de zile am rezistat, să ne câştigăm libertatea', a declarat fostul ministru al Culturii.
El a menţionat un incident petrecut la Televiziunea Română, când cei prezenţi în studio au fost filmaţi, fără ştirea lor, mai ales că li se spusese că nu este curent pentru a realiza transmisia.
Caramitru susţine că este inadmisibil că arestarea lui Ceauşescu nu a fost adusă la cunoştinţa publicului în timp real.
La rândul său, liberalul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, şi-a exprimat scepticismul referitor la evoluţia şcolii, a învăţământului românesc, precum şi legat de societatea civilă.
'Societatea civilă a fost infestată, ca şi partidele politice, cu oameni care nu au nimic civil în ei', a declarat Adrian Cioroianu.
El a semnalat şi lipsa de ecou a mesajului transmis de societatea civilă. Cioroianu consideră că în 1989 a avut loc o revoluţie şi nu o lovitură de stat.
'Nu cred că am ratat nimic, pentru că nu avem vocaţia istoriei şi a martiriului', a declarat şi democrat-liberalul Radu F. Alexandru.
El a atras atenţia că România este singura ţară dintre cele din fostul lagăr comunist în care după 20 de ani se vorbeşte despre istoria trăită în acea perioadă ca despre 'o excursie într-o nebuloasă necunoscută'.
'Trăim cu o seninătate de neimaginat într-o linişte deplină, din când în când ne trezim mergând şi depunând flori (...) Nu ne pasă', a afirmat Radu F. Alexandru.
Cercetătorul Andrei Oişteanu a remarcat că, deşi toate ţările din jur îşi celebrează revoluţia şi eroii, tocmai România, care a dat un tribut de sânge, 'a ratat din autoderiziune un moment atât de important'.
Oişteanu s-a referit, printre altele, şi la monumentul din Piaţa Revoluţiei, 'cu acea penibilă scobitoare cu măslină în vârf'.
'Am plecat de la un tip de feudalism şi, din păcate, pe acest mental, pe aceste pattern-uri mentale, culturale, s-a clădit democraţia liberală din România. Baronii locali au făcut legea, au apărut baronii economici, sindicali şi în societatea civilă şi, în fine, baronii mass-media', a opinat Oişteanu.
El susţine că presa constituie ultima redută pierdută, iar în ultimul an a asistat la o degradare a standardelor mass-media fără precedent într-o o societate democratică, creându-se un fel de irealitate virtuală.
Dezbaterea '1989-2009. De unde am plecat? Unde am ajuns?' a fost organizată de Grupul pentru Dialog Social.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité