Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
10 décembre 2009

REUTERS/ Curtea Constituţională ar putea analiza mai mult timp contestaţia social-democraţilor

Curtea Constituţională a României ar putea să nu ia o decizie în această săptămână în legătură cu anularea sau nu a rezultatelor confruntării strânse din cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial de la 6 decembrie, fapt ce ar prelungi blocajul care amână rezolvarea crizei economice şi politice din ţară, relatează joi Reuters.

Ion Predescu, unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale, a declarat pentru agenţia de presă amintită că el şi cei opt colegi ai săi vor judeca rapid contestaţia social-democraţilor, în maximum trei zile, însă Curtea a anunţat joi că plângerile vor fi analizate într-o serie de sesiuni de judecată.

'Curtea trebuie în primul rând să examineze dosarele cu rezultatele de la Biroul Electoral, care este un proces laborios, şi apoi să discute plângerile', a declarat purtătoarea de cuvânt a Curţii.

Comentatorii politici spun însă că exisă puţine şanse ca instanţa să invalideze rezultatul votului, menţionează Reuters.

Întârzierea validării votului a amânat începerea discuţiilor dintre partide menite a forma un guvern de coaliţie, a cărui sarcină va fi să adopte reforme anticriză credibile pentru a mai atenua scăderea de 8% a economiei prevăzută pentru acest an.

Curtea Constituţională are puterea de a invalida rezultatele alegerilor la nivelul unei circumscripţii electorale sau la nivel naţional. Ea poate cere de asemenea repetarea procesului electoral dacă consideră că numărul de voturi afectate de fraudă este suficient de mare pentru a distorsiona rezultatul.

În cazul în care Curtea va invalida rezultatul alegerilor, un nou tur de scrutin ar urma să aibă loc în a doua duminică de după anunţarea verdictului. Dacă va valida rezultatul, Traian Băsescu va rămâne în poziţia de preşedinte şi va putea numi un prim-ministru, aminteşte Reuters.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité