Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
11 décembre 2009

Antonescu: Îi mulţumesc lui Geoană că mă susţine pentru funcţia de premier, e o dovadă de încredere

Crin Antonescu i-a mulţumit, joi seară, la Realitatea Tv, lui Mircea Geoană pentru susţinerea acordată, indiferent de formula de guvernare, pentru funcţia de premier, menţionând că declaraţia liderului PSD denotă că acesta are încredere în el inclusiv în varianta în care PSD ar fi în Opoziţie.
"Îi mulţumesc. E o dovadă de mare încredere, pentru care îi mulţumesc, pentru că, mă gândesc eu, domnul Geoană face această declaraţie pentru că ştie că eu, asemenea altor oameni România, nu foarte mulţi cred în scena politică, în postura de prim-ministru, chiar dacă nu ar fi un Guvern la care să participe şi PSD, chiar dacă PSD ar fi în opoziţie, aş fi o garanţie că această ţară nu e la cheremul preşedintelui României, că PDL chiar aflat la guvernare nu se comportă ca un partid stat care îşi subordonează toate instituţiile", a susţinut Crin Antonescu referitor la susţinerea sa de către Mircea Geoană pentru funcţia de premier.
Liderul PNL a menţionat că declaraţia liderului PSD "e o expresie a încrederii" în atitudinea pe care ca prim-ministru ar avea-o preşedintele PNL în raporturile cu Opoziţia.
Întrebat dacă a vorbit cu Geoană şi care ar fi starea liderului PSD, liberalul a informat că l-a văzut pe Geoană după 6 decembrie în două-trei rânduri.
"E un om care a acuzat în primul rând domnia sa un şoc, pentru că nu e uşor să duci o asemena camapanie la capătul ei să te vezi seara câştigător după toate datele semnalizazea câştigul sau pierderea şi să vezi peste trei ore că domnul Videanu îşi dă rezultatul, dar dincolo de asta domnul Geoană e un om care cred că a depăşit acest moment şi care acţionează corect şi energic în aceste momente pentru că se bate pentru o cauză pe care o consideră dreaptă, a lui", a conchis Antonescu.
Întrebat de moderator despre puterea de influenţă a lui Călin Popescu Tăriceanu în privinţa guvernării cu PDL, Antonescu a spus că această putere este "zero".
"Puterea de influenţă a domnului Tăriceanu în PNL dacă e vorba de a apăra valori liberale, programe liberale, este una mare, pentru că e un om care a fost prim-ministru, preşedintele partidului, un om cu experienţă politic, un om respectat. Dacă este vorba de puterea domnul Tăriceanu de a înfluneţa partidul în a se duce slugă la Traian Băsescu, ea este zero", a apreciat liberalul.
Pe de altă parte, Crin Antonescu a menţionat că "singura condiţie în care partidul are o garanţie că nu participă la un Guvern marionetă a lui Traian Băsescu, dacă e vorba de colaborare cu PDL, este ca PNL să desemneze primul-ministru". "PNL şi nu domnul Băsescu pe vreun membru al PNL. Nu se poate aşa, atunci nu mai suntem un partid, ci o adunătură de oameni care suntem expuşi ca la târg şi alege domnul Băsescu pe unul. Suntem un partid şi noi decidem cine e primul-ministru dacă avem primul-ministru", a spus Antonescu, menţionând că un Guvern de tehnocraţi ar fi în acest moment doar o "soluţie de avarie".
Întrebat dacă la sfârşit de mandat liberalii vor fi la fel numeroşi cu un Traian Băsescu validat de CC, Antonescu a replicat: "Probabil nu".
"Păi am pierdut deja câţiva, fie pentru că au plecat la PDL, fie că i-am exclus la momentul votului moţiunii de cenzură. Eu cred că dacă Traian Băsescu va fi validat şi PNL nu va fi la guvernare, vor mai fi câţiva, nu ştiu exact câţi, acolo, dar ştiu că alegătorii care mi-au dat votul vor rămâne cu noi şi numărul lor va spori", a mai spus preşedintele PNL.
Înrebat dacă funcţia sa de preşedinte al PNL ar putea fi în pericol, Crin Antonescu a susţinut că nu cerde că se pune problema, poziţia sa ca lider al PNL "e mai puternică decât a fost vreodată", dar şi decât a fost poziţia vreunui lider liberal după 1990 încoace. În acest context, Antonescu a anunţat că dacă va candida şi va obţine un nou mandat de preşedinte la congresul din primăvară, misiunea sa va fi "un proces de reformă reală şi profundă spre spectaculoasă a unei instiuţii complicate care este un partid"
Despre ideea unei viitoare candidaturi la prezidenţiale, liderul PNL a menţionat că este o ipoteză pe care nu o exclude. "Asta nu am de unde să ştiu. Nu-mi fac în acest moment un proiect din asta. Sigur e o ipoteză pe care nu pot să o exclud", a spus Antonescu.
Întrebat ce îi va spune lui Traian Băsescu când o să-l întâlnească pentru prima oară, liberalul a apreciat că s-ar duce la consultări, dar nu i.ar spune "Felicitări".
"Depinde pentru ce ne întâlnim. Osă merg (la consultările pentru Guvern-n.r.). O să-i spun ?Bună ziua?. Mă tem că trebuie să o spun, nu sunt un exemplu aici şi nu recomand a fi urmat de către tinerii politicieni, cred că nu-i voi spune ?Felicitări?, deşi s-ar cuveni formal, pentru că sunt prea multe dubii şi prea multe lucuri urâte în legătură cu realegerea sa, dar mă voi comporta civilizat şi vom discuta, ne vom consulta", a spus Antonescu.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité