Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
12 décembre 2009

ONG-urile cer CC să ia toate măsuri pentru soluţionarea transparentă şi neechivocă a contestatiilor

ONG-urile cer CC să ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea "transparentă şi neechivocă" a contestaţiilor privind neregulile la alegerile prezidenţiale, considerând că ar trebui verificate şi declaraţiile pe proprie răspundere, precum şi CNP-urilor celor care au votat în secţiile speciale.
"Constatând starea de incertitudine în privinţa rezultatelor scrutinului din 6 decembrie 2009 şi amplificarea suspiciunii privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, organizaţiile membre ale Alianţei pentru Statul de Drept (Asociaţia Pro Democraţia, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul de Resurse Juridice) şi ale Alianţei pentru Alegeri Corecte (Asociaţia Pro Democraţia, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, CNS ?Cartel Alfa?) cer Curţii Constituţionale să ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea transparentă şi neechivocă a contestaţiilor privind neregulile semnalate în desfăşurarea procesului de votare şi de numărare a voturilor", se arată în scrisoarea deschisă a ONG-urilor adresată CC.
Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor, având în vedere faptul că sesizările făcute de mass-media, de observatorii procesului electoral şi de către cetăţeni au vizat suspiciuni privind nereguli ale votului în secţiile speciale, Curtea Constituţională trebuie să stabilească dacă toate potenţialele mijloace de fraudă reclamate sunt sau nu de natură a corupe sau a afecta integritatea şi, prin urmare, legitimitatea procesului electoral.
În acest sens, ONG-urile considera că trebuie luate în considerare, "din perspectiva aplicării corecte a legii", procesul de vot din secţiile speciale din ţară şi din străinătate, verificarea declaraţiilor pe propria răspundere depuse în aceste secţii, verificarea codurilor numerice personale ale cetăţenilor care au votat în secţii speciale, pentru a identifica eventualii votanţi multipli sau pe cei cu CNP eronate.
De asemenea, ONG-urile cer verificarea cazurilor de mită electorală şi a impactului acestui procedeu ca pondere în numărul de voturi exprimate.
"În absenţa unei examinări atente şi exhaustive a tuturor contestaţiilor, atât legitimitatea mandatului prezidenţial următor, cât şi încrederea în democraţie vor fi grav afectate", scriu ONG-urile în scrisoarea adresată CC.
Curtea Constituţională a decis, vineri, renumărarea voturilor nule de către Biroul Electoral Central (BEC), pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată.
Renumărarea buletinelor de vot nule a început vineri seară şi ar trebui să se încheie luni, la ora 15.00. Membrii Biroului Electoral Central au întrerupt, sâmbătă, verificarea şi renumărarea voturilor nule, din cauza oboselii, dat fiind că au lucrat pe tot parcursul nopţii, urmând să reia procedura duminică dimineaţă.
Surse din BEC au declarat, pentru MEDIAFAX, că au fost verificate aproximativ jumătate din buletinele de vot sosite la Biroul Electoral Central.
Conform unor surse politice, membrii BEC au numărat, după verificarea buletinelor de vot declarate nule în 27 de circumscripţii electorale, 629 de voturi valabil exprimate pentru Traian Băsescu şi 552 pentru Mircea Geoană.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat, sâmbătă, că formaţiunea sa solicită expertizarea grafologică a declaraţiilor pe proprie răspundere semnate de votanţii din secţiile speciale.
"Cer compararea tuturor CNP-urilor din secţiile speciale cu secţiile normale. Cer, în străinătate, compararea numărului de voturi cu numărul de declaraţii pe proprie răspundere. Declaraţiile pe proprie răspundere să fie expertizate, inclusiv grafologic, să se constate că persoanele care le-au dat sunt cele care au şi scris aceste declaraţii", a spus Duvăz.
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia CC este un început bun, cerând Curţii să solicite, pentru imaginea completă a fraudei, CNP-urile tuturor votanţilor pentru identificarea votului multiplu şi declaraţiile pe proprie răspundere din diaspora.
Conform procesului-verbal al BEC privind rezultatul pentru alegerea preşedintelui României, numărul voturilor nule la al doilea tur de scrutin este de 138.476 voturi, iar diferenţa de voturi între Traian Băsescu şi Mircea Geoană este de 70.040 voturi.
PSD a depus, marţi, la Curtea Constituţională, o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité