Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
7 novembre 2009

Kelemen spune că maghiarii nu vor uita că Băsescu le-a spus că nu vor avea niciodată autonomie

Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, afirmă că maghiarii din secuime nu vor uita că de numele lui Traian Băsescu se leagă "interzicerea" vizitei preşedintelui Ungariei în Ţinutul Secuiesc sau declaraţia potrivit căreia această zonă nu va avea niciodată autonomie.
"Domnul Traian Băsescu a făcut foarte multe vizite în ţară, nu numai în comunităţile maghiare. A fost de câteva ori şi în secuime, şi a fost de fiecare dată bine primit ca un şef de stat şi mi se pare un lucru normal, dar nu a promis nimic secuilor, maghiarilor din Harghita şi Covasna. Mai mult, de numele domnului Traian Băsescu se leagă şi interzicerea vizitei domnului preşedinte Solyom (Solyom Laszlo - n.r.)şi dacă a venit, a venit cu maşina, pentru că nu a fost lăsat să vină cu avionul", a spus, sâmbătă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Aiud, Kelemen Hunor, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a menţionat şi afirmaţiile lui Băsescu privind autonomia.
"Tot de numele domnului Băsescu se leagă şi acea declaraţie de la Budapesta când el a răspuns la întrebarea unui jurnalist spunând că ?autonomie niciodată?. Deci aceste lucruri au rămas în memoria colectivă a celor din cele două judeţe", a spus Kelemen Hunor.
Candidatul UDMR şi-a nuanţat totuşi declaraţiile, spunând că dacă Traian Băsescu intră în turul al doilea are şansa şi posibilitatea să meargă şi să-i convingă pe maghiarii din secuime să-i dea votul. El a spus că aceeaşi şansă o au şi Crin Antonescu sau Mircea Geoană.
"Dacă intru eu în turul al doilea, voi merge şi eu în Constanţa, voi merge în Craiova, la Iaşi pentru a căuta sprijin", a spus Kelemen Hunor.
Vizita pe care preşedintele ungar o avea programată în Transilvania, în martie a.c., cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni a stârnit o serie de controverse, pornind de la informaţiile legate de refuzul autorităţilor române de a acorda permisul de aterizare pe Aeroportul Târgu Mureş pentru avionul care urma să-l aducă pe Laszlo Solyom şi continuând cu acuzaţiile părţii române conform cărora preşedintele Ungariei voia să viziteze "autoguvernarea Harghita".
Solyom a intrat în România, în cele din urmă, cu o coloană formată din patru maşini, pe la Borş, judeţul Bihor, şi s-a îndreptat spre judeţul Harghita, fără a cere autorităţilor române protecţie. El a ajuns în localitatea harghiteană Cozmeni, unde a fost întâmpinat de liderul UDMR, Marko Bela, de preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi de primarul localităţii, Bodo David, plecând spre Vârful Nyerges, pentru a participa la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Solyom Laszlo a afirmat, cu acea ocazie, că gestul părţii române este "curios, inamical şi neprietenos".
Preşedintele Băsescu a declarat, după două săptămâni de la eveniment, că şeful statului ungar, Laszlo Solyom, nu respectă, frecvent, prin declaraţiile sale, Constituţia României, menţionând că toţi demnitarii statului maghiar sunt bineveniţi în România, cu cererea expresă ca nimeni să nu facă declaraţii care contravin Legii fundamentale. "Eu cred că lucrurile s-au făcut foarte transparent şi cu implicarea exactă a instituţiilor care aveau atribuţiuni", a spus Băsescu. Şeful statului a menţionat că preşedintele Solyom a anunţat că vine cu un avion militar şi cu un elicopter militar. El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că aeronava cu care se deplasează preşedintele României nu are regim militar de zbor, ci este înregistrată "comercial, civil".
El a adăugat însă că nu ar fi fost o problemă să vină în România zece elicoptere militare ungureşti, precizând însă că acestea ar fi trebuit să ştie unde vin. "Nu puteau să vină la autoguvernarea Harghita, puteau să vină la Consiliul Judeţean Harghita". Referitor la faptul că partea ungară şi-a rectificat cererea, iar Băsescu a răspuns: "Prea târziu, se anulase survolul".
Băsescu a spus, despre omologul său ungar, că "frecvent, prin declaraţiile sale, nu respectă Constituţia României".

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité