Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
16 novembre 2009

STIRE CENZURATA DE RADIO ROMANIA ACTUALITATI/ 'Prădarea României'

AGERPRES/Ciprian Nastasiu şi-a prezentat, luni, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă, cartea 'Prădarea României', scrisă împreună cu scriitorul româno-american Victor Gaetan, în care detaliază implicarea preşedintelui  Băsescu în afacerea Omar Hayssam.
Nastasiu vorbeşte în carte şi despre presiunile la care a fost supus de către actualul procuror general Laura Codruţa Kovesi, care l-ar fi împiedicat să-l audieze pe Omar Hayssam în Siria.

LA RADIO ROMANIA ACTUALITATI APARE O REACTIE LA EVENIMENTUL DESPRE CARE NU S-A RELATAT( STIRE DICTATA DE REDACTORUL SEF ADJUNCT, MARILENA DUMITRESCU DECORATA DE PRESEDINTE IN 2009)

Radiojurnal de prânz - Realizator: Radu Şarpe Realizator: (VARIANTA RRA):Fostul procuror Ciprian Nastasiu - cel care s-a ocupat de dosare precum cel al răpirii jurnaliştilor români în Irak sau al privatizărilor din domeniul energetic - a acuzat astăzi presiunile la care sunt supuşi procurorii. Cu prilejul lansării unei cărţi semnate de Victor Găetan - scriitor şi om de afaceri din SUA care abordează teme controversate precum traficul de arme, condiţiile în care au fost eliberaţi cei trei jurnalişti sau ancheta legată de presupusa subminare a economiei - Ciprian Nastasiu l-a acuzat pe actualul procuror general, Laura Codruţa Kovesi, că ar fi făcut presiuni asupra sa. În replică, Parchetul General arată într-un comunicat că va analiza detaliile prezentate în carte şi precizează că, pe durata exercitării funcţiei, procurorul Nastasiu nu a formulat nicio sesizare cu privire la presupusa încălcare a independenţei.
Reporter: Mădălina Radu.
Reporter: Ciprian Nastasiu a afirmat că presiunile asupra procurorilor se fac încă din anii '90, iar în cazul său s-au manifestat în marile dosare de care s-a ocupat. Potrivit fostului procuror, presiunile ar fi fost făcute "pe cale ierarhică, prin intermediul procurorului general, Laura Codruţa Kovesi".
Ciprian Nastasiu: Întotdeauna în România, din păcate, din '90 şi până în prezent, a fost această presiune extraordinară care se face asupra anchetatorilor, în special în cazurile deosebite, cazuri de siguranţă naţională sau cazuri care atacă sau privesc grupuri de interese în care întră în funcţiune deja criminalitatea gulerelor albe şi reţele complexe de trafic de armament, trafic de persoane. Deci presiunile erau pe de altă parte. Niciodată nu se acţionează direct asupra procurorului, se acţionează asupra procurorului general. E simplu, pentru că e o instituţie ierarhizată. E vorba de doamna procuror general Kovesi.
Reporter: În replică, Parchetul General arată, într-un comunicat de persă că, pe durata exercitării funcţiei de procuror, Ciprian Nastasiu nu a formulat nicio sesizare cu privire la posibila încălcare a independenţei sale de către procurorii ierarhic superiori sau de către o altă autoritate. De asemenea, Ministerul Public anunţă că va analiza informaţiile publicate de acesta.
Simona Frolu, purtător: Parchetul de pe lângă ÎCCJ îşi exprimă suprinderea că informaţii referitoare la săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală, sau obţinute din înregistrarea convorbirilor cu o persoană aflată în urmărire generală, nu au fost folosite în cadrul dosarelor penale instrumentate de autorul cărţii în perioada în care acesta avea calitatea de procuror şi doreşte să se delimiteze de încercarea de a implica  Ministerul Public în dezbaterea politică.
Reporter: În plus, Parchetul General precizează că va analiza informaţile cuprinse în carte pentru a stabili dacă acestea ar justifica sesizarea din oficiu şi începerea unor cercetări. De asemenea, potrivit Parchetului, vor fi analizate şi celelalte informaţii referitoare la dosare aflate în curs de soluţionare, pentru a se stabili dacă ele provin din documente clasificate şi dacă divulgarea lor influenţează sau nu anchetele în curs de desfăşurare. În cartea publicată de Victor Găetan, fostul procuror Ciprian Nastasiu prezintă detalii despre încercările de eliberare a jurnaliştilor români răpiţi în Irak şi menţionează presupusa plată a unei răscumpărări, dar şi faptul că o parte din bani ar fi dispărut în cazul privatizărilor din domeniul energetic. El numeşte mai mulţi politicieni care ar fi folosiţi în interesul unui grup economic ce viza "crearea unei stări de pericol pentru economia naţională".

AGERPRES, STIRE PE LARG/Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu a declarat, luni, că oameni politici din jurul preşedintelui  Băsescu, precum Elena Udrea, Theodor Stolojan, dar şi Dan Voiculescu, ar fi fost interceptaţi în dosarul privatizărilor strategice.
Nastasiu şi-a prezentat, luni, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă, cartea 'Prădarea României', scrisă împreună cu scriitorul româno-american Victor Gaetan, în care detalizată implicarea preşedintelui  Băsescu în afacerea Omar Hayssam.
Nastasiu a declarat că, pe 2 iulie 2008, chiar cu o zi înainte de a fi revocat din funcţie, a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prelungirea autorizaţiei de interceptare a convorbirilor, pentru mai multe persoane din dosarul spionajului energetic.
'Exista o autorizaţie de monitorizare a acestei grupări, nu pe mandat, pe autorizaţie de interceptare emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deci erau şi 'mogulii', erau Dan Voiculescu, Bogdan Chireac, Elena Udrea, Stolojan, Cocoş, Verestoy Attila', a spus Nastasiu.
Potrivit lui Nastasiu, aceşti politicieni erau suspectaţi de săvârşirea anumitor infracţiuni, în calitate de făptuitori, având legături cu grupul Marco. El a adăugat că un alt procuror care s-a ocupat de acest caz, Doru Cristescu, este acum 'un tânăr pensionar'.
Un alt episod relatat şi în carte se referă la întâlnirile avute cu preşedintele Băsescu.
Astfel, fostul procuror a spus că i-a cerut şefului statului o întrevedere, pentru a discuta despre oamenii din anturajul său, ce apăreau în ancheta DICOOT.
Nastasiu susţine că Băsescu l-a refuzat, în cadrul unei convorbiri telefonice, şeful statului spunându-i că nu mai vrea să se vadă cu nimeni din Ministerul Public, până nu sunt lămurite lucrurile şi că nu îi dă sfaturi, dar să facă ce este legal.
Pe de altă parte, Nastasiu a declarat că ar fi fost susţinut în ancheta privindu-l pe Omar Hayssam de fostul procuror general Ilie Botoş, însă înlocuitorul acestuia, Laura Codruţa Kovesi, ar fi făcut presiuni asupra lui.
O astfel de presiune, ar fi faptul că Laura Kovesi nu l-ar mai fi lăsat să plece în Siria pentru a-l audia pe Omar Hayssam.
Nastasiu a mai spus că Băsescu ''este un preşedinte autoritar şi îi dă ordine direct procurorului general Laura Codruţa Kovesi''.

COMUNICATUL PARCHETULUI A FOST DIFUZAT IN JURNALUL DE LA ORA 13,00 FARA SA EXSISTE INFORMATIA  INITIALA

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă într-un comunicat că analizează informaţiile apărute în cartea fostului procuror Ciprian Nastasiu, pentru a vedea dacă s-ar putea sesiza din oficiu în această chestiune. Comunicatul aminteşte de posibilitatea efectuării de cercetări care să lămurească dacă este vorba sau nu de infracţiuni, inclusiv de favorizarea infractorului. De asemenea, Parchetul caută să afle dacă nu cumva informaţiile publicate de Ciprian Nastasiu ar putea să influenţeze desfăşurarea unor anchete sau ar putea să pună în pericol siguranţa statului.
Fostul procuror Ciprian Nastasiu şi scriitorul româno-american Victor Gaetan au lansat astăzi o carte despre crima organizată şi tendinţele actualei puteri, intitulată "Prădarea Romaniei". Cartea a fost tipărită în Statele Unite ale Americii şi prezentată în România ca un eveniment de presă, în faţa unui numeros grup de jurnalişti. Cartea, cu subtitlul "Cum pradă România Traian Băsescu, crima organizată şi interesele externe", a stârnit interesul multor edituri romaneşti care, potrivit autorilor, ezită însă să o publice. Fostul adjunct al şefului de la Crimă Organizată, Ciprian Nastasiu, care a cerut eliberarea sirianului Omar Hayssam, a declarat, la lansarea cărţii, că volumul reprezintă o pledoarie pentru munca colegilor săi şi o mărturie a lui, a omului considerat vinovat pentru eliberarea sirianului. Autorii au precizat că au folosit în această carte, alături de mărturii ale unor oficiali americani, şi documente declasificate de autorităţile de la Washington. Fostul anchetator a afirmat că preşedintele Traian Băsescu nu a exercitat direct presiuni asupra sa, ci prin intermediul procurorului general.(

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité