Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
9 décembre 2009

Laszlo Tokes: Există o continuitate comunistă

Europarlamentarul Laszlo Tokes a afirmat, joi, că, din păcate, există o continuitate comunistă contra unei continuităţi a schimbării de regim.
'Oare putem susţine această continuitate a schimbării de regim, când, din păcate, continuitatea comunismului este persitentă încă? (...) Săptămâna trecută am fost martori ai unor evoluţii politice tip postcomunist. Nu se poate distinge care sunt cei din dreapta, cei de stânga, comuniştii sunt peste tot, mai ales prin mentalitatea lor, este o moştenire gravă', a declarat Laszlo Tokes, în cadrul dezbaterii cu tema '1989-2009. De unde am plecat ? Unde am ajuns ?' organizată de Grupul de Dialog Social.
El a îndemnat la continuarea procesului, la susţinerea continuităţii schimbării de regim.
În opinia sa, premiul Nobel pentru literatură obţinut de Herta Muller este semnificativ şi reprezintă un mesaj către cei care s-au devotat schimbării de regim în sensul continuării drumului început în urmă cu 20 de ani.
Laszlo Tokes a spus că nu trebuie să fim nerăbdători, pentru că nu putem avansa într-un ritm mai alert dacă vrem să susţinem o tranziţie paşnică.
Referindu-se la revoluţia din 1989 în Timişoara, el a menţionat importanţa cuvântului Domnului asupra oamenilor care au decis să participe la eveniment.
'Nu am făcut altceva decât i-am informat pe oameni despre situaţia pe care o ştiau şi ei, numai că îi apăsa frica şi erau puşi la tăcere', a declarat Laszlo Tokes.
El a spus că s-a bazat pe o masă cât se poate de largă în acele împrejurări şi că afirmaţiile unora că ar fi fost un luptător singuratic constituie o intrepretare greşită.
Laszlo Tokes a atras atenţia asupra oamenilor simpli, care formau comunitatea bisericească minoritară de reformaţi din Timişoara.
'Această minoritate morală s-a devotat acelei cauze pe care şi eu reprezentam împreună cu dizidenţii din ţară şi din tabăra sovietică. Erau cu mult mai mulţi dizidenţi care, în felul lor, au încercat să se ridice împotriva dictaturii ateiste comuniste', a afirmat Tokes.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité