Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
9 décembre 2009

România în dezordine: acuzaţii de fraudă masivă la alegeri

Mulţi români au sperat că aceste alegeri vor scoate ţara din criza politică, o vor ajuta să se debaraseze de reputaţia privind corupţia şi îi vor permite să iasă din cea mai grea recesiune din ultimii 20 de ani, comentează miercuri Associated Press, care precizează că, în schimb, scrutinul a afundat ţara într-o dezordine chiar mai mare.

Opoziţia acuză că preşedinţia i-a fost luată prin fraudă, tranşa de 1,5 miliarde de euro din împrumutul internaţional probabil nu va mai fi livrată în acest an, iar o parte din comunitatea de afaceri se teme că scandalul va alunga investiţiile străine de care ţara are atât de mare nevoie, notează agenţia de presă menţionată.

Rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidenţiale de duminică au arătat că preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu a obţinut o victorie la o diferenţă foarte mică. Potrivit Biroului Electoral Central, Băsescu a obţinut 50,33% din voturi, comparativ cu cele 49,66% obţinute de contracandidatul său, fostul ministru de externe Mircea Geoană, aminteşte AP.

Geoană a acuzat o 'fraudă masivă organizată deliberat' atât în interiorul ţării, cât şi în străinătate, unde a pierdut la o diferenţă mare în faţa lui Băsescu.

România este una din cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, iar liderul social-democrat a declarat că există dovezi de cumpărare de voturi la scară largă. El a cerut Curţii Constituţionale să anuleze rezultatele turului al doilea şi să fie organizate noi alegeri. Curtea urmează să dea verdictul în această săptămână.

Chiar şi înainte de turul al doilea de duminică, situaţia din ţară era haotică, apreciază AP.

În septembrie, vicepremierul Dan Nica a acuzat că se pregăteşte fraudarea alegerilor. Asta a condus la demiterea lui, în octombrie, de către premierul Emil Boc, după care Parlamentul l-a demis chiar pe Boc în urma unei moţiuni de cenzură. De atunci, România nu mai are guvern, notează AP.

Din această cauză, Fondul Monetar Internaţional a suspendat o tranşă de 1,5 miliarde de euro dintr-un împrumut menit să ajute ţara la ieşirea din criză. FMI vrea ca România să aibă în primul rând un guvern şi un buget pentru 2010, dar niciunul din aceste lucruri nu se va întâmpla până când nu va fi rezolvată chestiunea alegerilor.

În acelaşi timp, rata şomajului este de 7%, şi se aşteaptă ca economia să se reducă cu 8,5% în acest an.

România a avut o istorie cu probleme. Ţara a avut de suferit 24 de ani sub conducerea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, autoproclamat 'Geniul Carpaţilor'. El şi soţia sa au fost sumar judecaţi şi executaţi prin împuşcare în 1989. Acuzaţii şi incriminări privind cine ce a făcut în perioada comunistă au rezonanţă şi în prezent, comentează Associated Press.

Compania de analiză americană Stratfor, cu sediul în Texas, anticipează că, în această lună, în România ar putea avea loc tulburări în jurul marcării a 20 de ani de la execuţia lui Ceauşescu.

Şi de parcă acestea nu ar fi fost suficiente, numeroase persoane se tem că acuzaţiile de fraudă electorală vor alunga investitorii străini. 'În ochii democraţiilor europene avansate, falsificarea votului este fundamentală în ceea ce priveşte corupţia, pentru că semnalează o conducere coruptă de sus în jos', a declarat Vivien Ashton, consilier la Bursa de la Bucureşti. În opinia ei, acest lucru este descurajator pentru dezvoltarea afacerilor. 'Nimeni nu vrea să investească într-un astfel de climat', a atenţionat Ashton.

Cristian Pârvulescu, preşedintele organizaţiei neguvernamenmtale Pro Decmocraţia, care monitorizează alegerile, a precizat că nu poate stabili dacă scrutinul a fost fraudat. Cu toate acestea, a spus el, există dovezi de cumpărare de voturi şi de 'turism electoral', procedură prin care electorii votează în mai multe locuri.

Băsescu a făcut apel miercuri la reconcliere. 'Periada competiţiei s-a terminat şi a venit timpul să revenim la priorităţile ţării', a spus el.

Geoană a declarat însă că este de datoria lui să conteste alegerile la Curtea Constituţională, pentru ca frauda să nu devină standardul viitoarelor alegeri, încheie AP.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité