Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
9 octobre 2009

La Commission européenne a assigné jeudi la Roumanie devant la Cour de justice

AFP: La Commission européenne a assigné jeudi la Roumanie devant la Cour de justice des Communautés européennes (CEJ) pour avoir manqué a ses obligations en matiere de protection des oiseaux sauvages. La Roumanie risque une forte amende si elle ne se plie pas aux regles communautaires. "Les oiseaux sont un barometre de la biodiversité, de sorte qu'il est vital de protéger adéquatement leurs habitats. La biodiversité est une ressource précieuse et nous la dilapidons a nos risques et périls. C'est pourquoi je prie instamment la Roumanie de remédier a ces manquements et d'apporter sans délai la protection nécessaire", a affirmé le commissaire européen a l'Environnement Stavros Dimas. De nombreuses especes d'oiseaux vivent sur le territoire roumain et le delta du Danube abrite a lui seul plus de 320 especes. Lorsque la Roumanie a adhéré a l'Union, en 2007, elle a été contrainte de désigner des zones de protection des oiseaux. Mais Bucarest n'a toujours pas honoré plusieurs engagements relatifs a la protection de la nature. Le pays abrite 12 especes qui sont menacées a l'échelle mondiale. Plus d'un million d'hectares qui devaient initialement etre protégés n'ont toujours pas reçu la désignation officielle requise.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI: La Bruxelles s-au decernat aseară premiile EDEN, prin care se recunoaşte valoarea, gradul de atractivitate al unor obiective turistice. Această a treia ediţie a avut în vedere destinaţii europene de excelenţă. Şi Parcul Natural Apuseni a fost una dintre cele 22 de astfel de destinaţii premiate de comisarul european pentru dezvoltare regională, Pawel Samecki.
Corespondenţă din Bruxelles - Reporter: Claudia Marcu - Tema ediţiei din acest an a fost turism şi arii protejate. În concurs au intrat sute de zone din 20 de ţări europene, Turcia şi Croaţia. Juriile naţionale au fost cele care au ales destinaţiile câştigătoare, arii protejate cu resurse naturale şi culturale de excepţie, unde turismul poate fi practicat fără ca echilibrul mediului înconjurător să fie afectat. Comisia Europeană va realiza gratuit pentru destinaţiile câştigătoare un videoclip, care va fi postat pe pagina de internet a concursului şi care apoi poate fi folosit şi în alte acţiuni de promovare. Alături de Parcul Naţional Apuseni stau destinaţii ca Elveţia boemiană, de la graniţa Cehiei cu Germania, sau delta râului Ebru, în Spania. Premiile EDEN au fost lansate în 2006 de Direcţia pentru Turism din cadrul Comisiei Europene, intenţia fiind de a gestiona destinaţiile turistice clasice, redirecţionând fluxul turistic spre destinaţii mai puţin tradiţionale. România participă pentru a doua oară, câştigătoarea anului trecut fiind depresiunea Horezu.

MEDIAFAX: CE a decis, joi, să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie în cazul României, apreciind că în repetate rânduri autorităţile nu au oferit protecţie adecvată păsărilor sălbatice, deoarece nu au creat numărul de arii la care s-au obligat la momentul aderării pentru pentru protejarea păsărilor.
"Peste un milion de hectare desemnate iniţial pentru protejare nu au primit încă statutul juridic de care au nevoie. Având în vedere că scrisorile de avertizare nu au avut efectul dorit, Comisia a decis să ia măsuri mai dure şi să aducă acest caz în faţa Curţii", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.
CE notează că în România sunt 12 specii considerate ameninţate la nivel internaţional.
"Când România a aderat la Uniunea Europeană, în 2007, a fost obligată să stabilească un număr de arii pentru protejarea păsărilor, dar procesul legislativ a fost lent şi, în pofida obţinerii unor progrese, România nu şi-a îndeplinit încă o parte dintre obligaţiile asumate în ceea ce priveşte conservarea naturii", reaminteşte Comisia.
"Păsările sunt barometrul biodiversităţii, aşa că este vitală protejarea adecvată a habitatelor acestora. Biodiversitatea este o resursă preţioasă iar noi o risipim pe riscul nostru. Din acest motiv, cer de urgenţă României să remedieze aceste lipsuri şi să asigure fără întârziere protecţia necesară", a spus Stavros Dimas, comisar european pentru Mediu.
CE subliniază într-un comunicat difuzat joi că în România trăiesc numeroase specii de păsări, numai Delta Dunării peste 320 de specii. "Dar România nu îşi respectă obligaţia de a stabili un numărt suficient de arii protejate, numite şi arii de protecţie specială, pentru păsările sălbatice, obligaţie prevăzută de directiva europeană privind păsările, instrument legislativ considerat un punct de reper în legislaţia europeană privind protejarea mediului înconjurător.
"În virtutea tratatului european, încălcările repetate ale obligaţiilor ce decurg din legislaţia europeană pot determina trimiterea în judecată a unui anumit stat membru", se arată în comunicat.
Comisia reaminteşte că un prim avertisment scris a fost transmis în octombrie 2007, deoarece nicio arie de protecţie specială nu fusese stabilită. Bucureştiul a primit un prim avertisment scris în octombrie 2007, moment până la care nu fusese desemnată nicio arie de protecţie specială.Ulterior, România a desemnat 108 arii de protecţie specială, dar alte 21 au fost omise, deşi fuseseră iniţial prevăzute pentru acordarea acestui statut.
CE mai arată că, în plus, unele arii de protecţie specială desemnate sunt mult mai mici decât ar trebui să fie şi o suprafaţă de peste un milion de hectare iar aproximativ 30% din zonele identificate iniţial ca arii importante pentru păsări, nu beneficiază de protecţie la ora actuală.
În septembrie 2008, Comisia a transmis României un al doilea şi ultim avertisment scris. România nu a răspuns prin niciun angajament oficial şi nici nu a terminat de desemnat zonele protejate,motiv pentru care este acum citată în faţa Curţii Europene de Justiţie, se arată în comunicat.
Potrivit articolului 226 din tratat, Comisia are competenţa de a intenta acţiuni în justiţie împotriva statelor membre care nu-şi respectă obligaţiile. Atunci când consideră că s-a produs o încălcare a legislaţiei UE care justifică iniţierea procedurii privind încălcarea dreptului comunitar, Comisia transmite statului membru respectiv o scrisoare de somare - primul avertisment scris - solicitându-i să-şi prezinte observaţiile într-un anumit termen, de obicei de două luni.
În funcţie de răspunsul sau lipsa unui răspuns din partea statului membru, Comisia poate hotărî să-i transmită acestuia un aviz motivat, care este ultimul avertisment scris. Acest aviz enumeră motivele care au condus la concluzia unei încălcări a legislaţiei UE şi cere statului membru să se conformeze într-o anumită perioadă de timp, de regulă, două luni.
Dacă statul membru nu se conformează avizului motivat, Comisia poate decide să înainteze cazul Curţii Europene de Justiţie, iar dacă aceasta stabileşte că a avut loc o încălcare a tratatului, statul membru în culpă trebuie să ia măsurile necesare pentru a se conforma.
Articolul 228 din tratat dă dreptul Comisiei Europene să ia măsuri împotriva unui stat membru care nu respectă o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie. Comisia poate cere Curţii să sancţioneze financiar statul membru în cauză.
Ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, anunţa încă de maţi că România este judecată la CEJ pentru nerespectarea încălcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor naturale protejate, procesul fiind deja deschis.
Ministrul interimar al Mediului a spus, în prima conferinţă de presă susţinută din această calitate, că, pe tema ariilor protejate, România şi Comisia Europeană "au depăşit faza corespondenţei", în prezent existând un proces.
"România este dată în judecată la CEJ pentru că nu am anunţat corect suprafeţele ariilor protejate", a spus Elena Udrea.
Ea a anunţat că problemele pe această temă se vor rezolva odată ce proiectul de lege privind reorganizarea unor instituţii din administraţia publică "va trece de Curtea Constituţională", moment în care va putea fi înfiinţată o Direcţie în interiorul ministerului care să gestioneze această problemă.
Udrea a afirmat că Agenţia Naţională pentru Arii Protejate (ANAP), înfiinţată în urmă cu mai mult de doi ani şi care se desfiinţează prin legea reorganizării, "nu a funcţionat niciodată".
În plus, Udrea a anunţat măsuri de stimulare a accesării de fonduri europene pentru programe în acest domeniu, axa referitoare la ariile protejate fiind, în prezent, accesată doar în cuantum de cinci la sută.
Întrebată dacă pentru pierderea procesului în infringementul pe arii protejate ar putea fi invocată răspunderea ministerială a predecesorului său la Mediu, Nicolae Nemirschi, Udrea a răspuns că nu s-a documentat, dar că "va analiza documentele".

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité