Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
1 décembre 2009

Geoana a declarat ca acuzatia contracandidatului sau "este minciuna disperarii"

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca acuzatia contracandidatului sau,Traian Basescu, privind tranzactii pe care acesta le-ar fi angajat în vizita sa neoficiala la Moscova contra sustinerii politice în alegeri "este minciuna disperarii",  iar el nu se "joaca niciodata cu interesul national"


Geoana a fost întrebat, într-o emisiune înregistrata la Timisoara si difuzata marti seara la Realitatea TV, daca l-a "lamurit" pe Crin Antonescu în privinta vizitei sale neoficiale la Moscova, la care acesta a facut apel în primul tur al alegerilor. "Suntem oameni extrem de seriosi, eu nu ma joc niciodata cu interesul national. Eu am fost educat si instruit sa reprezint si sa apar interesul national românesc. Sunt un pro-occidental convins, un pro-american convins", a spus Geoana.

El a mai precizat ca politica externa româneasca va ramâne extrem de predictibila pe axul occidental. "Dar asta nu înseamna ca nu vom încuraja relatii dinamice cu marile puteri emergente, cu China, cu Rusia, cu India, cu Brazilia, cu Orientul Mijlociu...Sper ca prezenta domnului Johannis sa fie o garantie si pentru spatiul germanic, este un avantaj pentru o relatie cu o mare natiune care este Germania", a mai spus liderul PSD, precizând ca la Moscova "tot ce s-a discutat acolo a fost relansarea dialogului politic".

Geoana a mai fost întrebat despre acuzatiile sefului statului privitoare la posibilele "tranzactii" ale companiilor energetice, în schimbul sustinerii politice în alegeri de catre factorii de influenta de la Moscova. "Aceasta este minciuna disperarii, pentru ca asa ceva este imposibil, este neadevarat, niciodata nu discut tranzactii si numai cine nu are o experienta internationala poate sa spuna asa ceva", a raspuns Geoana.

Presedintele Traian Basescu a declarat într-un interviu publicat luni de România Libera ca Mircea Geoana a fost la Moscova pentru a încerca sa cumpere sustinere, prin angajamente viitoare în zona economica si politica, si ca este posibil sa fi avansat chiar privatizarea Romgaz.
Traian Basescu a spus ca nu putea sa nu stie despre cele doua vizite secrete pe care Mircea Geoana, pe atunci vicepresedinte al CSAT, le-a facut la Moscova, aratând ca "aici serviciile secrete aveau o treaba: când al doilea om în stat pleaca incognito si are întâlniri la Moscova, nu se poate sa nu stii, ca sef al statului".
Întrebat ce a facut liderul PSD la Moscova, Basescu a spus ca acesta a încercat sa-si cumpere prin angajamente viitoare sustinerea factorilor de influenta rusesti de pe teritoriul României. Presedintele a aratat ca Mircea Geoana ar fi putut avansa promisiuni în zona economica si politica, iar întrebat daca printre aceste promisiuni s-ar putea regasi si privatizarea Romgaz, seful statului a admis aceasta posibilitate. "A putut sa avanseze foarte multe, inclusiv privatizarea Romgaz. România se vinde usor. La fel ca celelalte contracte care au avut loc în perioada guvernarii PSD", a subliniat Basescu.
Presedintele Traian Basescu a aratat ca politica externa pe care o facea Mircea Geoana când era ministru de Externe al cabinetului Nastase se baza pe trocuri: dadea un contract ca Bechtel si reusea sa ajunga pâna la Casa Alba.
Basescu a aratat ca Geoana s-a întâlnit la Moscova cu persoane importante din anturajul liderilor politici de decizie din Rusia, precizând ca nu întelege de ce un diplomat care s-a dus sa salveze relatiile româno-ruse, asa cum el însusi a declarat, nu a simtit nevoia unor declaratii. "Imediat ce am aflat de aceasta deplasare, am dat dispozitie ca în CSAT sa nu se mai prezinte materiale pentru nici o decizie strategica", a subliniat Basescu, precizând ca s-a gândit ca Mircea Geoana ar fi putut sa vorbeasca despre aceste decizii în vizitele sale neoficiale.
Traian Basescu a aratat ca daca România ar începe sa joace aceasta "partida ruseasca", s-ar decredibiliza fata de Occident, iar investitorii straini au nevoie de garantii ca România se integreaza ireversibil în UE. "Avem nevoie de consecventa în optiunea noastra. Când ai acceptat baze americane pe teritoriul tarii, o alunecare spre Moscova ar genera multe îndoieli", a spus Basescu, subliniind ca exista riscul ca SUA sa-si retraga bazele în eventualitatea unei apropieri prea mari a României de Est.
Liderul PSD Mircea Geoana a declarat, la 17 noiembrie, ca a fost într-o vizita privata la Moscova dupa ce s-a retras din CSAT, ceea ce înseamna ca aceasta avut loc dupa data de 7 iunie, fiind o a doua vizita în capitala Federatiei Ruse, dupa cea din aprilie 2009.
"Am fost într-o vizita privata de aceasta data dupa ce am plecat din CSAT, fara sa existe alt tip de consecinte", a spus Mircea Geoana.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité