Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
2 octobre 2009

PDL aşteaptă ca şi directorii agenţiilor şi direcţiilor judeţene, numiţi de PSD, să demisioneze/DW

DEUTSCHE WELLE (02 octombrie, ora 10,00/programul  în lb. romană)

Realizator: Guvernul de la Bucureşti a întreprins o foarte rapidă operaţiune de destituire a tuturor militanţilor PSD la toate nivelurile politice. Astăzi, miniştrii interimari urmează să facă propuneri pentru secretarii de stat, dar PDL aşteaptă ca şi directorii agenţiilor şi direcţiilor judeţene, numiţi de PSD, să demisioneze.

Corespondent (Bucuresşti): Horaţiu Pepine

Prima operaţiune  realizată rapid, a fost aceea de înlocuire a miniştrilor demisionari prin interimate. Practic, Guvernul se comprimă la jumătate, fiecare ministru rămas în cabinet preluând încă un portofoliu. Primul- ministru a preluat, de exemplu, Ministerul Educaţiei, ministrul de justiţie, Cătălin Predoiu, a preluat externele; aşa după cum ştim, Vasile Blaga a preluat internele ş.a.m.d.

A doua operaţiune întreprinsă foarte rapid încă de ieri, ceea ce arată o mai îndelungată premeditare, a fost înlocuirea tuturor prefecţilor PSD.

A fost, poate, una dintre cele mai sensibile operaţiuni şi care arată că toate energiile PDL sunt concentrate acum asupra pregătirii alegerilor prezidenţiale.

Mai întâi  a fost cucerirea internelor, după care a urmat controlul absolut al administraţiei din teritoriu. Douăzeci de prefecţi PSD au fost ieri înlocuiţi cu fideli ai partidului de guvernământ, adică exact acea jumătate care revenise PSD ului prin contractul de guvernare.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, care a preluat şi potofoliul sănătăţii, a declarat că partidul său aşteaptă acum şi demisiile directorilor din aşa numitele deconcentrate, adică agenţii, direcţii, inspectorate, gărzi judeţene. Ar fi a doua mare tulburare care se petrece la nivelul acestor deconcentrate în cursul acestui an.

Asistăm aşadar, la o amplă operaţiune organizatorică, care dezvăluie că, într -adevăr, alegerile prezidenţiale reprezintă principala motivaţie a crizei de guvern. Al doilea subiect pe care primul-ministru Emil Boc ar trebui să-l rezolve este acela al interimatului, care nu poate să dureze mai mult de 45 de zile. PDL caută să obţină sprijin parlamentar, tacit, din partea unor deputaţi şi senatori recrutaţi, discret, din PNL, PSD şi UDMR. Dar aceste operaţiuni sunt dificile şi cer negocieri persoană cu persoană. Lucrurile se desfăşoară greu, din cauza lipsei de încredere, şi de aceea primul-ministru a fost nevoit să recurgă, până la urmă, la soluţia spectaculoasă de a dubla pur şi simplu portofoliile fiecărui ministru. Este totuşi greu de crezut că PDL va obţine această majoritate  fie şi netransparentă, până la alegerile prezidenţiale.

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité