Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
Archives
Newsletter
CENZURA LA RADIO.RO/censored by Radio Romania
12 octobre 2009

Năstase: Am rezerve despre consecinţele moţiunii, trebuie să vedem dacă există o formulă alternativă

MEDIAFAX

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, luni, înaintea BPN, că a avut şi încă are rezerve cu privire la consecinţele votării moţiunii de cenzură şi a spus că în cazul în care Cabinetul Boc va fi demis, preşedintele Băsescu va încerca să impună o nouă variantă.
Năstase a spus că faptul că liderii PSD nu au fost până acum foarte clari în ceea ce priveşte atitudinea PSD la votul asupra moţiunii de cenzură iniţiate de UDMR şi PNL "a dus la unele întrebări pe care fiecare şi le-a pus".
El a respins însă informaţiile vehiculate despre posibilitatea ca unii parlamentari PSD să nu voteze moţiunea de cenzură, apreciind că astfel de "intoxicări" sunt inerente înaintea unui vot important în Parlament.
Năstase a precizat că, deşi a avut şi încă are unele "rezerve" în ceea ce priveşte consecinţele adoptării moţiunii de cenzură, va vota pentru adoptarea acesteia, întrucât există o decizie a BPN în acest sens, luată săptămâna trecută, decizie care probabil va fi reiterată luni şi de grupurile parlamentare ale partidului.
Năstase s-a arătat rezervat în ceea ce priveşte eventualele scenarii care pot urma adoptării moţiunii, motivând că este prematură o asemenea discuţie despre formule viitoare de guvern.
"Să nu ne facem iluzii, Traian Băsescu va încerca să impună o nouă formulă", a adăugat el, subliniind că votul la moţiune va putea arăta dacă există în Parlament "o masă critică" pentru o soluţie comună alternativă.
Năstase a confirmat aprecierile UDMR despre faptul că, după o eventuală adoptare a moţiunii, Guvernul condus de Boc va continua să funcţioneze, cu drepturi restrânse însă.
"Este exact ceea ce se va întâmpla, Guvernul nu va mai putea, cum se pregăteşte, să dea zeci de ordonanţe de urgenţă, ignorând rolul Parlamentului şi funcţionând ca un guvern al PDL, nu al României", a spus el.
Fostul premier s-a arătat rezervat şi în ceea ce priveşte eventuale negocieri PNL-PSD ulterioare moţiunii, arătând că iniţierea acestora depinde de ceea ce se va întâmpla la votul din Parlament pe moţiune.
Întrebat dacă este posibil ca decizia Curţii Constituţionale la sesizarea PDL asupra neconstituţionalităţii unor semnături de susţinere a moţiunii să dea dreptate democrat-liberalilor, Năstase a spus: "Este foarte clar dacă citeşti Constituţia, textul este foarte limpede. Asta doar dacă nu vrei cumva să lecturezi Statutul PDL sau ordinele de la Cotroceni".
Curtea Constituţională (CC) ia în discuţie, luni, sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură PNL-UDMR, cu o zi înaintea datei programate pentru dezbaterea şi votarea în Parlament a documentului Opoziţiei.
Liberalii au depus, în 6 octombrie, la Parlament moţiunea de cenzură intitulată "11 împotriva României". Moţiunea este semnată de parlamentarii PNL, UDMR şi de şapte reprezentanţi ai PSD. Textul moţiunii a fost citit, joi, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, dezbaterea şi votul urmând să aibă loc marţi.
PDL contează pe UDMR şi pe reprezentanţii minorităţilor, dar şi pe parlamentari PNL şi PSD, la votul moţiunii de cenzură, democrat-liberalii dorind cooptarea Uniunii la guvernare, au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX. surse din PDL.
Potrivit surselor citate, PDL contează pe aproximativ 60 de parlamentari care să voteze, alături de senatorii şi deputaţii democrat-liberali, împotriva moţiunii de cenzură, ceea ce ar duce la respingerea acesteia în Parlament.
Negocierile PDL-UDMR au avut loc pe tot parcursul după-amiezii de duminică, la sediul central al PDL din Aleea Modrogan 22, unde liderii partidului Emil Boc, Adriean Videanu şi Vasile Blaga s-au întâlnit cu Marko Bela, Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely.
În urma acestor discuţii, s-a ajuns la un consens în privinţa unui vot împotrivă al parlamentarilor UDMR la moţiunea de cenzură iniţiată împotriva Executivului Boc 2.
Dincolo de susţinerea UDMR, democrat-liberalii mai contează şi pe votul unor parlamentari PNL şi PSD, în total calculele acestora ajungând la aproximativ 60 de parlamentari care să voteze împotriva moţiunii de cenzură.
Sursele au menţionat că preşedintele UDMR ar putea face, în perioada imediat următoare, un anunţ potrivit căruia Uniunea recomandă parlamentarilor săi să voteze "cum le dictează conştiinţa" la votul privind moţiunea de cenzură.
Odată moţiunea de cenzură respinsă, PDL pregăteşte noua formulă guvernamentală cu care să se prezinte în faţa Parlamentului.
Democrat-liberalii doresc, potrivit surselor, să formeze o nouă majoritate parlamentară, alături de UDMR şi o parte din parlamentarii PSD şi PNL care se vor decide să treacă de partea lor.
Astfel, PDL pregăteşte o formulă de Executiv în care să fie cooptat UDMR-ul, dar şi social-democraţi care vor decide să părăsească PSD-ul.
Liderii PDL Emil Boc, Vasile Blaga şi Adriean Videanu au discutat, duminică, la sediul central PDL, cu liderii UDMR Marko Bela, Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely, acesta din urmă declarând, după întâlnire, că Uniunea preferă ca, dacă moţiunea trece, acest Guvern să continue până la prezidenţiale.
La ieşirea de la întâlnire, Laszlo Borbely a spus că au avut loc discuţii exploratorii, în contextul politic actual.
El a precizat că UDMR nu doreşte ca în acest moment să existe instabilitate politică şi că ar prefera ca acest Guvern, în formula actuală, "cu aripile tăiate", să-şi continue mandatul până după prezidenţiale, când, în mod normal, se va forma un nou Guvern.
Marko Bela declara, anterior, că UDMR nu doreşte să intre la guvernare înainte de alegerile prezidenţiale.
Liderul PSD Mircea Geoană declara, recent, că dacă UDMR va vota pentru moţiune, Guvernul va pica.
Pentru ca o moţiune de cenzură să fie adoptată ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
PNL, UDMR şi PSD au împreună 88, 31 şi, respectiv 162 de parlamentari, ceea ce înseamnă un total de 281 deputaţi şi senatori, care, dacă ar vota în favoarea moţiunii, ar determina căderea Guvernului.
Pe de altă parte, PDL are 170 de parlamentari, iar grupul minorităţilor, care tradiţional votează în favoarea Guvernului, 18 deputaţi, ceea ce împreună înseamnă 188 de parlamentari.

RRA prezinta doar poziţia PDL

PDL consideră că motivul ascuns al moţiunii de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR şi susţinută de PSD este acela că parlamentarii doresc să-şi apere pensiile speciale şi privilegiile. Într-un comunicat primit la redacţie, vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, aminteşte că este pentru a două oară în ultima lună când PSD şi PNL blochează, direct sau indirect, eliminarea pensiilor parlamentarilor. Deputatul democrat-liberal îşi exprimă convingerea că dincolo de majoritatea afişată de PSD şi PNL există şi parlamentari care vor da dovadă de responsabilitate şi nu vor vota această moţiune de cenzură - se mai precizează în comunicatul de presă.(Buletin, ora:11,00/12 oct.)

Publicité
Commentaires
Publicité
Publicité